Realitky

9. 11. 2018 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Realitní kancelář a její náklady

Jedna z našich klientek mě upozornila na diskuzi na webu.

Předmětem blogu a následných komentářů byla kvalita služeb RK a výše provize. Práce žádná, provize vysoká, je stručná charakteristika. Asi bych chtěla osvětlit, že tak jednoduché to není, možná umožnit pohled z druhé strany.

Náklady RK, které by souhrnně měly pokrýt výnosy (tedy provize), jinak by podnikání nemělo smysl:

Mzdy a odvody z nich, když chcete podnikat poctivě a nevyužívat OSVČ. Pokud chcete mít kvalitní zaměstnance, vzdělané, pracovité, musíte je přiměřeně odměnit, jinak půjdou jinam. Třeba jim přidat na obědy, když v práci jsou dlouho do večera, často o víkendech, protože klienti jsou zaměstnaní a preferují čas po pracovní době. Třeba jim také přidat na penzi, když u vás pracují víc než 15 let.
Reklama tištěná je nejdražší, ale i ta webová, nestojí málo. Šetřit na reklamě není možné. Zaplatíte za roční registraci slušný balík, za každou zakázku za den, za každé topování (umožní třeba jen na pár minut posunutí zakázky na první místa na realitním serveru). Jedno topnutí třeba na Srealitách 25Kč, jinde méně. Zakázek je však spousta, nechcete je nechat někde vzadu, tak topujete a v nákladech násobíte. 100 zakázek činí 2500Kč/den jen na jednom serveru. Ale serverů máte víc, protože chcete prodat, pronajmout, mít spokojené klienty. To vše nestačí, musíte sahat i po jiných reklamách. Bannery, speciální umístění, jiná tištěná média, reklama v rozhlase a spousta dalších. Bannery je třeba nechat zpracovat, reklamní plachty a tabule též, ty je třeba i vyrobit, zavěsit.
 Abychom se k vám dostali, potřebujeme auta, jejich servis, pohonné hmoty, dálniční známky, odvedeme silniční daň, zaplatíme parkovné.
Katastr nemovitostí také není zdarma. Dálkový přístup, kterým bleskově získáme aktuální LV, stojí  50Kč/stránka. Málokteré je na jednu stranu, pravidlem je stránek podstatně víc. A LV se aktualizuje nejen pro vás kupující, ale i pro vaše předchůdce. Majitel nemá potřebné listiny, získáte je na katastru, ale opět 50Kč/stránka. Takové prohlášení vlastníka má stran klidně i sto.
Rádi byste měli kompletní, ale i vzhledné informace, tedy potřebujeme kvalitní foťáky, programy na úpravy fotografií, protože ne vždy jsou ideální podmínky pro fotografování. Saháme i po profesionálních službách. Nezbytné jsou pak kvalitní  tiskárny, kopírky a papír do nich. A webové stránky, které někdo vymyslel, vytvořil a jiný musel zaplatit. A všechna jejich vylepšení též. Využíváte čím dál častěji moderní softwary, abychom s vámi  mohli komunikovat, musíme je mít též a tím pádem i kvalitní počítače.
Něco stojí i místo, kde se potkáváme, kde my pracujeme.  Někdo platí nájem, jiný je ve vlastním, což je již dlouho nejdražší varianta, byť má své nezpochybnitelné výhody. Všude se však topí, svítí, splachují záchody, uklízí a zabezpečují vaše data ostrahou objektu, kde jsou uložena. Možná to nyní bude znít nepatřičně, ale chceme vás pohostit. Musíme mít kávovar, do něj kávu, pro jiné preferovaný čaj a ….. Také je nutné zaplatit internet pro počítače a naše chytré telefony, protože chceme mít vše po ruce. Telefonování, opět malá položka, že? Když velká řada z vás klidně nechá telefon jen jednou zazvonit a čeká, že se ozvete zpět. Platíme za SEO, abyste nabídku snadno našli.
Náklady na účetnictví, vedení účtů, povinné vyplňování statistických výkazů, kterých chodí hory, jsou také nezanedbatelnými položkami.
Právní služby, které v článku jako jediné byly uznané jako potřebný náklad pro činnost RK vůči klientům, jsem nechala na konec. Ono často vůbec nejde o upravování nevyvážených smluv. Jde o desítky hodin, které i kvalitní RK věnují projednáním předložených smluv, když předmětem až úsměvných a dlouhých debat je například rozdíl mezi slovem zaplatit/uhradil. Najatý právník klientem si chce pouze zasloužit svoji odměnu. V našem případě náklady na právní služby nejsou astronomické a myslím si, že ani u jiných RK. Pisatelka, právník, zcela pochopitelně měla pro ně porozumění, ale s tímto názorem se neztotožňuji. Ostatní náklady nás zatěžují mnohem víc.

Co vlastně děláme:

Připravíme zakázku, tedy přijedeme na místo, seznamujeme se s předmětem prodeje/pronájmu. Řešíme, co je součástí ceny, podmínky, doklady, kterých bývá vskutku málo. Zjišťujeme stav, staří, rekonstrukce, vybavení, okolí, právní vady.  Diskutujeme o podmínkách prodeje, majitele se snažíme seznámit se všemi úskalími a také reálností ceny.
Snažíme se získat chybějící podklady, navštěvujeme KÚ, SÚ, OÚPR, družstva, zástupce SV, správce apod.
Zakázku nafotíme, my často natočíme na video s komentářem, vše upravíme dle potřeby, připravíme pro SEO, nahrajeme na servery a nejen tam, zadáme do tištěné inzerce a …
Prohlídky se snažíme přizpůsobit vašim přáním, obdržíte složku s informacemi.
Připravíme návrh smluvního systému, konzultujeme ho.
V případě prodeje pomáháme se zajištěním financování, vaši banku vybavíme doklady k nemovitosti, spolupracujeme se znalcem banky, jindy zajišťujeme geodety, PENB a další.
Zajistíme úschovu peněz i listin, pomůžeme připravit odpovídající smluvní systém.
Připravené a odkonzultované smlouvy s vámi podepíšeme, podáme návrh na vklad do KN
Připravíme formuláře pro daň z nabytí nemovitých věcí včetně předání uschovateli.
Jsme aktivně účastni předání nemovitosti včetně přehlášení měřidel.
Poučíme vás, jak se přihlásit k dani z nemovitých věcí, jak odhlásit/zajistit pojištění, co vše sdělit správci, jak si přihlásit bydliště, jak ho odhlásit.

Vše, co jsem napsala, je hrozně zjednodušené, je třeba k textu takto přistupovat.

Má prosba směrem k vám všem:

Chovejte se k nám jako k partnerům, i my se tak chováme.
Když vám termín prohlídky nevyhovuje, zrušte ji včas.  Jeli bychom přece jen kvůli vám mnoho kilometrů a čekali na vás hodně dlouhou, to vše zcela zbytečně.
Věnovali jsme vám náš čas, materiály, tak nám alespoň sdělte, že o nemovitost nemáte zájem.
Nedávejte nám za vinu, že jsme vám říkali, že máme víc zájemců a že jsme zarezervovali nemovitost jinému. Sami máme rádi jen jednoho zájemce.
Nepředstírejte, že jsme na arabském trhu, když jsme vám nabídli nemovitost za reálnou cenu.

Poděkování:

Všem našim klientům, kteří nám zůstávají věrni. Někteří i více než 20 let. Pro vás má smysl pracovat, vás si nesmírně vážíme. A vy, věřím, víte, že to neflákáme.

 

 

 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků