Michal Sedláček

24. 3. 2019 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Hlavní architekt města Brna a dvě neopakovatelné ženy

Dne 21.4.2019 jsem měla s kolegou jedinečnou příležitost setkat se v poměrně komorním prostředí s hlavním architektem města Brna, Michalem Sedláčkem. Hlavním tématem bylo samozřejmě Brno a jeho budoucnost. Role konferenciérek se ujaly dvě výjimečné ženy, Olga Girstlová a Anna Putnová.

Michal Sedláček, jak asi víte, se narodil v Brně, kde vystudoval „slovaňák“, následně FA VUT a postgraduál na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1990 vycestoval do New Yorku. V zahraničí působil dlouho, téměř třicet let. V roce 2016 se stal ředitelem Kanceláře architekta města Brna (KAM), a to na základě jednomyslného doporučení mezinárodní poroty. Nevídané, že? Ale my víme proč! Michal Sedláček je odborník, který má Brno opravdu rád a záleží mu na něm. Asi to poznala i odborná porota. A pro nás naštěstí doporučení poroty akceptovalo i Brno.

Dnes nechci vyjmenovávat všechny ateliéry, ve kterých v zahraničí působil, snad dobré je uvést jen města. Již zmíněný New York, Moskva, Los Angeles. A návrhy, na kterých se podílel, také nejsou brňákům moc známé, což je škoda. Skutečně jen několik jich najdete ve foto galerii.

Ale zpět k Brnu. KAM pod vedením Michala Sedláčka měl být poměrně skromnou kanceláří, dnes, po třech letech, je to jinak. Zaměstnanců má téměř čtyřicet. A pracuje na nejdůležitějším úkolu, našem územním plánu, protože žádný jiný ateliér si na tento oříšek netroufl. Územní plán musí být schválen do roku 2022, jinak by v Brně zavládla anarchie. Připraven i s časovou rezervou dle slov Michala Sedláčka bude. Uvidíme, co aktivisté a Voda z Tetčic.

Zmínit musím i aktivity KAMu stran polohy brněnského nádraží, veledůležité stavby v Brně. Já byla na jejich prezentaci důvodů „proč u řeky“ v Rubínku a musím poctivě přiznat, že po přednášce plné ekologických, ekonomických a funkčních argumentů, jsem se k názoru, že „u řeky“ je nejlepší řešení, přiklonila.

Michal Sedláček označil za své největší a milé překvapení z Brna po svém návratu domů veřejný prostor. Vnímáme to i my?

Hovořil o zjednodušení územního plánu, o opatřeních u našich dvou řek, o výzvě v podobě zcela nové čtvrti Jižní centrum. A hlavně z celého jeho projevu bylo jasné, jak mu na budoucnosti Brna záleží.

Jak jsem již zmínila, konferenciérkami byly Olga Girstlová a Anna Putnová.  

Olga, velmi úspěšná brněnská podnikatelka, která v roce 1999 získala v Monaku titul „Vedoucí podnikatelka světa“ a byla mimo jiné spoluzakladatelkou rodinné telekomunikační společnost Gi-Ty. A ženám podnikatelkám stále otevírá možnosti v Českomoravské asociaci podnikatelek a manažerek. 

Anna Putnová byla v roce 2008 zvolena, jako první žena v historii VUT, děkankou fakulty a tuto funkci vykonávala do roku 2012. V roce 1995 patřila k zakladatelkám Asociace podnikatelek a manažerek v Brně.

Zkrátka krásný večer plný vizí za účasti skvělých lidí. A já si jen přeji, aby to také v Brně skvěle dopadlo. Máme našlápnuto :)

 

Olga Girstlová, Michal Sedláček, Anna Putnová

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků