Kociánka nebo Sadová?

26. 3. 2021 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Nová tvář Králova Pole

Za mého mládí jsme tomuto kopci plném zahrádek říkali Kociánka, dnes mu podsouváme jméno Sadová podle katastrálního území. Doufám, že nebude vadit, když zůstanu u Kociánky.

Když jsem začínala s realitní činností, dost dobře jsem si neuměla představit, jak někdo dokáže vykoupit větší množství pozemků a současně splnit podmínky stavebního úřadu, kterými bylo propojení vodojemu Lesná a vybudování lepší dopravní obslužnosti (to druhé se nestalo). Ale po letech přišla, myslím si,  jako první společnost MITTAG a postavila dva domy u ulice Kociánka v oné ostré zatáčce. A jak už se území otevřelo, přišli další developeři a začalo se stavět ve velkém.

Developerům se často vyčítá, že brutálně vydělávají na výstavbě bytů a rodinných domků. Jak tak trochu vidím pod developerskou pokličku, tak vím, že jsou léta hubená i léta blahobytu. V každém případě však zastávám názor, že nebýt developerů, neměli bychom kde bydlet. Jistě víte, kolik bytů postavilo město, kolik developeři, že? V rámci svých projektů realizují nové inženýrské sítě a jiné, léta zanedbané rekonstruují, staví nové komunikace, které město ani nechce převzít do správy, dělají autobusové zastávky, sází zeleň, i pár dětských hřišť a výběhů pro domácí mazlíčky postavili.  Na Kociánce se jim vyčítá, že nepostavili občanskou vybavenost. Proč? Jednak by ji zaplatili v cenách bytů a RD jejich kupující, jednak nějakou roli by mělo sehrát město z našich daní, ne?

 Ale nechme proklamace stranou a pojďte se se mnou podívat, proč já (není to všechno) považuji novou Kociánku za nejlepší větší realizaci v Brně:

  • výborná lokalita, centrum na dosah, příroda též, svěží vzduch,
  • v lokalitě působilo a působí řada developerů, architektů a projektantů, přesto má jednu tvář, pánové prominou :)
  • na Kociánce se prolínají bytové domy s domky rodinnými, samostatně stojícími, dvojdomy a domky řadovými. Tím dochází k prolínání výšky staveb a zeleně kolem ní,
  • bytové domy jsou výškově příjemné, rodinné domy jsou převážně dvoupodlažní, méně jsou vidět jednopodlažní, všechny však mají plochou střechu,
  • hlavní materiály, které na Kociánce spatříte, jsou sklo, ocel, pohledový beton a fasády v drtivé většině bílošedé,
  • krásné jsou relativně nepodstatné detaily, ploty, skleněná zábradlí balkónů bez ošklivých bambusů, rákosů a zelených plachet,  jako v Holandsku! Také garážová vrata, vstupní dveře, mnoho domů má předokenní žaluzie barevně sladěné s fasádou, proto ani stažené nepůsobí rušivě,
  • komunikace jsou velkoryse široké a neparkují na nich mraky aut, protože se pamatovalo na parkovací místa pod domy či v nich. Všimněte si, jak přátelsky ulice působí a porovnejte toto povšimnutí s centrální částí Králova Pole, kde mimo auta není vlastně vůbec nic,
  • našla se i plocha pro trávníky a vzrostlé stromy.

 

Pokud lidé o toto místo a své stavby budou pečovat jako dosud, za pár let, až zeleň vzroste, bude Kociánka ještě mnohem příjemnější místo k životu.  A peckou bude, když se město pochlapí a postaví i nějakou občanskou vybavenost k dosud existující jedné školce a kavárně! :)

 

Názory k článku

Taky se mi nová zástavba v této lokalitě líbí. Ještě se zde staví, bude tam bydlet opravdu hodně rodin, hlavně mladých, takže doufám, že se město opravdu pochlapí a postaví občanskou vybavenost tak, aby se zde bydlelo ještě lépe.

Dagmar Rohrbacherová

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků