Jedna a půl dobrých zpráv

16. 5. 2020 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Předkupní právo a daň z nabytí nemovitých věcí

V době koronavirové se odehrávají legislativní věci, kterých jste si třeba nevšimli (zavaleni informacemi zcela odlišnými), jiné z vás zajímají a ptají se na ně. Abych pomohla vaší orientaci v problematice, zjednodušeně a snad i srozumitelně,  se dnes budu věnovat pouze dvěma změnám, opomíjím úpravy souvisejícími s nájmy a jistě i jiné.

Tak nejdříve k předkupním právům. Bezesporu velmi dobrou zprávou je fakt, že 1.7.2020 končí! Konečně, navíc v rozsahu námi nečekaném, médii neavizovaném. Tolik jsem se bála, že řešena budou jen parkovací místa. Předkupní práva jsou však zrušena absolutně s malou výjimkou v souvislosti s dědictvím. Pro nás i vás paráda, končí ten nesmysl (snad za původní mohl Tejkal, ale nemám to zcela ověřené, já bojovala za zrušení dost urputně psaním předsedovi vlády, ministru financí, svému senátorovi), který nás i vás nutil k šíleným akcím plným papírování, setkávání, obtěžování, navíc úplně zbytečným, vždy ohrožujícím svobodné nakládání se svým majetkem.

Tedy pokud chcete prodat mimo jiné spoluvlastnický podíl, na který se dnes vztahuje předkupní právo (parkovací místo, sklep, přístupový pozemek), vyčkejte do 1.7.2020. Po tomto datu lze uzavírat kupní smlouvy bez odkládací podmínky, kterou bylo, že nikdo ze spoluvlastníků neuplatnil předkupní právo.

Jsem moc ráda, že jsme se nesetkali s žádným spekulantem, který by účelově předkupní právo využil. Takže jsme prima národ, možnosti, navíc legální, nezneužíváme.  

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí zatím tak jasné není. Pokud nevíte, o jakou daň se jedná, tak to je ta, která se dříve jmenovala daň z převodu nemovitostí, měli jsme ji ve výši 5%, pak 3%, dnes 4% s výjimkou novostaveb bytů a RD (pozor, zjednodušuji, ne všechno bylo u těchto nemovitostí osvobozeno). 

Vláda schválila zrušení daně pro vlastníky nemovitostí, kteří je nabyli od prosince 2019 s tím, že pokud daň zaplatili, bude jim vrácena. Současně vláda schválila možnost odpočtu úroků z úvěrů na bydlení od základu daně z příjmu do 31.12.2021 (pak si brousí zuby na zrušení tohoto odpočtu).

Ale pozor, nejen, že legislativní proces zdaleka nekončí a jeho finální podoba je nejasná, jak jsme si již mnohokrát vyzkoušeli, tak s dobrou zprávou se pojí i jedna omezující a tou je skutečnost, že vláda svým schválením nových daňových pravidel současně prodloužila z pěti na deset let takzvaný časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení (a opět hodně zjednodušeně konstatuji, že byty a RD byly osvobozeny od daně z příjmu, pokud v nich jejich vlastník měl bezprostředně před prodejem min. 2 roky  bydliště a FÚ neuznávaly nic jiného, než údaj v občanském průkazu. Ostatní nemovitosti byly osvobozeny po pěti letech vlastnictví bez dalších podmínek). Co to je? Jak si záměr vlády vyložit? Snad takto: Pokud prodáte svoji nemovitost ve lhůtě 10 let od nabytí a nemáte v něm trvalé bydliště min. 2 roky bezprostředně před prodejem, tak rozdíl pořizovací a prodejní ceny bude daněn 15% daně z příjmu. Na výjimky si musíme počkat, pokud budou. Faktem je, že původní návrh Schillerové zněl na 15 let, tedy i lhůta 10 let je vlastně dobrou zprávou.

Něčemu jste nerozuměli, protože jsem to špatně napsala? Zavolejte, zastavte se, poradíme.

 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků