Nový Obzor

17. 11. 2019 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Jak se vám líbí Nový Obzor?

Dokončení „Nového Obzoru“ v Brně Lesné snad ukončilo řady emocí, které vznikly díky snaze investora zásadním způsobem změnit územní plán a postavit místo původního obchodního centra až 200 bytů.

Rozumím snahám zachovat Lesnou v podobě navržené architekty Františkem Zounkem a Viktorem Rudišem, zase na druhou stranu se některé stavby přežily a nedopovídají dnešním nárokům. Podle mého názoru se takovými stavbami stala všechna čtyři obchodní centra (Obzor, Polana, Dukát a Lučina) a dost otřesné výměníkové stanice. A můžete se mnou klidně nesouhlasit :)

V roce 2008 investor předpokládal, že na několika podlažní podnoži postaví tři výškové stavby/věže. V roce 2016 již návrh zahrnoval „jen“ nadstavbu o dvě a osm podlaží.

Z původního záměru podle developera zbyly trosky, podle občanů Lesné tolerované maximum. Takže kompromis.

Jižní objekt je čtyřpodlažní se 43 byty, sklepy a parkováním v podzemních garážích. Severní objekt zůstal zachován jako jednopodlažní s komerčním využitím. Dnes v něm již můžeme navštívit například restauraci, vinotéku, bezobalový obchod, obchod s českými potravinami.

Dva objekty spojené vkusným atriem dnes slouží jeho obyvatelům i návštěvníkům Stalo se tak po 11 letech. Projednání záměru začalo v roce 2008 a v roce 2018 byla zahájena stavba, aby v roce následujícím byla dokončena. Projekt vznikl v ateliéru RAW a realizaci provedl developer, kterým byl IMOS development.

Nový Obzor se povedl. Nenarušil koncepci Lesné, příjemně tuto její část zmodernizoval. Mě oslovilo především atrium, které zůstalo zachováno jako veřejné, a to včetně kovové plastiky Ptáci, kterou v roce 1969 vytvořil Ladislav Martínek.

Dívala jsem se na stránky projektu, v nabídce je ještě několik bytů. Ale ceny, které jsou na vyžádání, jsou vysoké, s tím je nutné počítat. Ani se nedivím, tuším, že náklady byly značné.

Nutno otevřít

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků