Veřejný prostor

27. 9. 2020 Autor Ivana Tošovská Kategories Vše o nemovitostech

Jak řeší veřejný prostor v Holandsku v Eindhoven

Auta, modla posledních a bohužel asi i následujících let u nás, mají své místo i v Holandsku, v zemi, kterou lze právem nazvat rájem cyklistů. I tam se jezdí autem a zdá se, že i tam čím dál víc. Na kolech ve městech lze vidět převážně mladší lidi, v okolí pak starší, především páry na elektrokolech. 

Fotografie, které můžete vidět, zobrazují rozsáhlý areál High Tech Campus Eindhoven, ale nejen ten. Ráda přiznávám, že jsem zírala. Až na naprosté výjimky, jak jistě vidíte, nejsou nikde žádná auta. Pro ty staví garážové domy, které mají ambice buď splynout s okolím nebo se tvářit (úspěšně) jako moderní stavby. 

A veřejný prostor pak mohou Holanďané využít pro jiné aktivity. Pro vodní prvky, což není nějaká skromná fontánka, ale jezero či široký kanál, pro cyklostezky, chodníky (těch není moc, protože v Holandsku se příliš pěšky nechodí), pro stezky pro koně většinou hned vedle cyklostezek (těch je i v blízkosti centra města mnoho), ale především pro zeleň se vzrostlými stromy, které v okolí Eindhoven masivně pěstují. 

Co říkáte? Líbí? Mně moc! Byli byste rádi, kdyby okolí vašeho bydlení či práce vypadalo takto? Chcete, aby vaše děti zase mohly samy bezpečně do školy a užily si to tak, jak jsme si to užívali my za mlada a v Holandsku děti stále? Pojďme pro to něco udělat!

 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků