Proměny Brna

18. 8. 2020 Autor Ivana Tošovská Kategories Brno a okolí

..... abychom nezapomněli

Tentokrát jsem si pro vás připravila fotky z významné brněnské ulice, která se chvíli jmenuje Lidická, pak Štefánikova, která se změní v Palackého třídu, aby končila jako Banskobystrická. Jedno její jméno chybí, věděli byste, které? Bez webu? Je to jen malý kousek a dosud jsem o něm nevěděla ani já  :)

A nejen pro nás je hlavní přístupovou trasou do centra, tak se podívejme, jak se postupně mění.

Dvě ze zmíněných lokalit jsou velmi významné. Jaselská kasárna a nová výstavba na Lidické po domech 57 a 59. 

Jaselská kasárna - původní stavby, kde se natáčel velmi populární seriál Četnické humoresky,  byly asanovány v roce 2007. A zdá se, že se konečně blýská na lepší časy. Na webu města se můžeme s datem 21.4.2020 dočíst toto:

Brněnským zastupitelům se dnes podařilo vyřešit spory ohledně areálu Jaselských kasáren. Město Brno uzavře se společností KLIMINVEST CZ, a. s., dohodu o narovnání a následném prodeji dotčených pozemků. Tím se odblokuje možná výstavba v dané lokalitě, ve které si ale město smluvně stanovilo podmínky.

Areál Jaselských kasáren o celkové výměře 27 327 m2 se nachází v městské části Brno – Královo Pole v k. ú. Ponava mezi ulicemi Staňkovou, Rybníček a Štefánikovou.

„Dohodou o narovnání dojde k ukončení soudních sporů z roku 2012 na určení platnosti a účinnosti smlouvy mezi městem Brnem a společností KLIMINVEST CZ, a. s., a také ke zrušení předběžného opatření blokujícího území pro další stavební využití,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Statutární město Brno převede dotčené pozemky na společnost KLIMINVEST CZ, a. s., za cenu 222,5 milionu korun včetně DPH. Společnost navíc městu zaplatí dalších 186 tisíc korun za dlužné nájemné z minulých let. 

Lidická 57 má kořeny spojené s vilou Tugendhat. Neorenesanční stavba vznikla díky iniciativě Brunno Tugendhat, který zde založil tovární provoz přádelny vlny. To už je dnes minulost.

Lidické 59 byla v minulém století sídlem firmy Snaha. Ke konci 20. století zde byla banka Creditanstalt, následně banka HVB Bank a nakonec banka UniCredit, která zde sídlila až do roku 2012. Hlavním důvodem, proč i ona budovu opustila a dnes je stavba asanována, byla statika. 

Protože za pár let už v místech, které pro vás dnes na fotografiích zveřejňuji, budou užívané stavby, třeba vám právě tento můj příspěvek pomůže osvěžit paměť, jak to vše vypadalo v roce 2020. A když chvíli podržíte myš na obrázku, dozvíte se další informace.
 

Proluka po asanaci domu Palackého třída 28Díky google maps téměř původní stav Štefánikové 60Štefánikova 60 dnesJaselská kasárna se třeba také dočkajíNároží Štefánikové a Rybníčku v listopadu 2019a v srpnu 2020Lužánecká dlouho v rekonstrukci, ale už je z velké části dokončenáZ Lidické 59 ještě zbývá kousek, z čísla 57 už nic. Nahradí je moderní výstavba polyfunkčního domu?Zbytky Lidické 59.Neorenesanční stavba, která vznikla díky Brunno TugendhatAsanace Lidické 57Návrh nové výstavby z listopadu 2019. No nevím, jestli to má nějaký nápad!

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků