Michal Sedláček

14. 11. 2019 Autor Ivana Tošovská Kategories Brno a okolí

Nástup do třetí třetiny aneb Výstava hlavního architekta města Brna

Michal Sedlaček podle mého názoru změnil mnoha lidem pohled na naše město, jeho úřady a organizace.  Také na jeho historii i současnost. Najednou Brno začalo brňáky zajímat!

Velmi intenzivně cítím, že se architekt Sedláček snaží, nutno říct, že poměrně úspěšně a nemá to vskutku lehké, řešit problémy Brna. Naslouchá, současně vypraví, přesvědčuje, vede, vytváří a rozhoduje. Jak příjemná změna ve městě, kde opak byl a pořád je skutečností.

KAM dlouho našemu městu chyběl a OÚPR byl jen dobrým příkladem, jak věci fungovat nemají. Nevím, z čí hlavy v roce 2016 konečně vznikl a realizoval se nápad KAM vytvořit. Nápad to byl však skutečně geniální. A že ten nápad oslovit Michala Sedláčka jako budoucího ředitele KAMu asi vznikl v hospodě, jen dokresluje, jak někdy velmi nepravděpodobné cesty vedou k parádnímu cíli.  

A tak v roce 2016 doslova několik statečných začalo budovat KAM. Pod vedením Michala Sedláčka, osoby v Brně téměř neznáme. Ale ve světě je tomu jinak. Hned po dokončení studia odešel do USA na „rok“ sbírat zkušenosti a s menší přestávkou v Rusku tam nakonec pracoval neskutečných 26 let. Na vlastní triko i v triku velkých architektonických kanceláří.

Michal Sedláček a KAM na sebe vzali mimo jiné velký úkol v podobě vytvoření nového územního plánu  města Brna. Nikdo jiný se tohoto úkolu nebyl ochoten ujmout. A protože nový územní plán je nesmírně očekávaný, je jistě legitimní, abychom o architektu Sedláčkovi, hlavnímu nositeli nelehkého úkolu, něco věděli. O jeho dosavadní práci a jeho názorech na architekturu. A jak už tak u něj bývá zvykem, než myšlenku vyslovíte, reaguje.

A tak je dalším jeho příjemným překvapením výstava, která jeho zahraniční práce představuje. Dne 14.11.2019 proběhla vernisáž výstavy, kterou v Urban centru můžete shlédnout do 6.12.2019. A rozhodně této možnosti využijte!

Dostala jsem osobní pozvání ne vernisáž a moc ráda jsem ho přijala. Samozřejmě výstava a setkání s architektem Sedláčkem byly prioritou, ale tušila jsem, že zde potkám také  řadu dalších významných architektů, se kterými jsem spolupracovala a kteří se o Brno rovněž nesmírně zasloužili. A jen velmi stručně si vám je dovolím představit.

Architekt Aleš Burian, dříve právem navrhovaný na ředitele KAMu, toto místo odmítl s tím, že bez řady hodin u prkna si neumí představit pracovní den. Jeho projev na vernisáži byl citlivým představením činnosti kolegy od jeho prvních kroků až do současnosti. A vzájemný respekt byl znát.

Architekta Bohumila Hybská je dalším ze zakládajících členů KAMu, báječná žena s obrovskou invencí, přehledem, jasným názorem. Jsem pyšná, že mohu říct, že je dlouhá léta mají kamarádkou a jsem si jistá, že každý krok, který učiní, bude v zájmu většiny.

Architekt Gustav Křivinka, autor EDENu, našeho exkluzivního projektu a výborně fungující stavby. A také AZ Toweru a řady jiných staveb.

Architekt Petr Pelčák vytvořil řadu projektů v Brně, Praze a zahraničí, s námi Minx.

Architekt Tomáš Rusín působí nejen Brně. S námi se potkal u projektu Studánka, mimochodem odbornou veřejností velmi oceňovaný projekt. A já myslím, že právem. Mezi jeho další realizace v Brně patří právě dokončený Obzor na Lesné, v letech 2016-17 například polyfunkční domy Dorn a Bratislavská a celá řada dalších.

Architektka Darja Křivinková navrhuje nejen rodinné domy, ale i velmi citlivě mnohé interiéry.

Architekt Tomáš Zlámal projektoval jeden v prvních porevolučních projektů, Merhautovu 62,64.  Tam jsme se poprvé potkali. Od té doby navrhl řadu dalších.

A určitě jsem mnohé významné architekty na vernisáži minula, zmíněným upřela řadu zásluh, věřím, že mi odpustí. Vždyť dnes to přece bylo především o Michalu Sedláčkovi! Držím mu pěsti, ať jeho vitalita a invence vydrží. Jemu? Vlastně nám!

 

 

 

 

 

Michal SedláčekAleš BurianAleš BurianBohumila HybskáGustav KřivinkaDarja KřivinkováTomáš RusínPetr PelčákTomáš ZlámalKAM 2016-2019Pozvánka

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků