Krásensko, které není jen krásné

6. 4. 2019 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

Pustošení, jak jinak to nazvat?

Krásensko směr Vyškov. Před dvěma roky cyklostezka v překrásné krajině. Jela jsem tam před dvěma týdny, abych vám tuto stezku mohla doporučit jako nápad, kam vyrazit na kole v některém z vašich volných dnů. Stezka je velmi dobře dostupná z Brna a bezpečná, tedy pokud se zrovna ve vojenském prostoru nebojuje :)

Zdálo by se, dobrý nápad. Vše je však jinak. Krajina a stezka má dva nepřátele, kůrovce a Vojenské lesy a statky ČR, s.p.

Kůrovec. Tolik diskutovaný brouk, ani ne centimetr velký, pustoší naše lesy již pěkných pár let až do kalamitního stavu. V loňském roce, který byl díky suchu pro kůrovce velmi příznivý, zvládl kůrovec tři pokolení. Lesy to nezvládají.

A tak se kácí, to lze pochopit. V našem případě kácí již zmíněné Vojenské lesy a statky ČR, s.p. A na jejich facebooku si můžeme přečíst toto:

"Ve vojenském újezdu Březina jsem dnes viděl, co zde způsobila kůrovcová kalamita. Jsem rád, že k problému zaměstnanci státního podniku Vojenské lesy a statky přistupují aktivně a snaží se o minimalizaci škod," řekl ministr obrany Lubomír Metnar, který během své návštěvy Vyškovska zavítal i do lesů, které spravuje Divize Plumlov z Vojenské lesy a statky ČR, s.p."

Možná se pletu, ale nepřipomíná vám to totální pustošení? Stezka je zničena těžkou technikou na mnoha místech, okolí připomíná měsíční krajinu! A kácí se nejen smrk (navíc řada kmenů není napadena), ale i tvrdé dřevo. Proč? A čemu vlastně pan ministr říká minimalizace škod? Tomu, co vidíte na fotografiích? 

Někdo v té krajině, která je sice vojenským prostorem, ale veřejnosti přístupným, postavil cestu. Z našich daní. Před dvěma lety to byla fakt dokonalá cesta. Chtělo se mi brečet nad jejím stavem dnes. 

Takže pane ministře, až zase budete někoho plácat po ramenou, jaký je super hospodář, projděte si tu cestu celou. Možná vám ukázali několik málo úseků, které nestačil zdevastovat kůrovec a Vojenské lesy a statky ČR, s.p. Ano, opravdu pár úseků zbylo, také jsem pro objektivnost příspěvku pořídila foto, ale bude to pravda i  příští rok?

Kůrovec to nedokáže, ale pan ministr a Vojenské lesy a statky ČR, s.p. by mohli zkusit sundat růžové brýle a začít se skutečně chovat jako dobrý hospodář. Pro nás všechny!

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků