Ekologie v Brně v praxi

10. 1. 2021 Autor Ivana Tošovská Kategories Brno a okolí

Třídíš, třídím, třídíme! Ale proč?

Naše firma se hodně snaží o co nejmenší negativní dopady na naše životní prostředí. Na prvním místě odpadům předcházíme, ne vždy to jde. Třídíme vše, co se vytřídit dá. Jednou za čas papír, plasty, sklo, plechovky, hliník, baterky a pod. odvezeme do eko dvora, většinou na Šumavskou/Veveří. Biologický odpad umisťujeme do našich dvou kompostérů. 

Ti, kdo třídí, vědí, že to chce jisté úsilí a přesvědčení. Po páteční zkušenosti si já, zarytý třídič kladu otázku, zda to v Brně vůbec má smysl! Není lepší se na to vykašlat a plnit námi řádně placenou popelnici, kterou odvážejí téměř prázdnou?

Asistentka naplnila auto a odjela do eko dvora. Pravda, byl tam někdo jiný, než běžně, ale to nic neomlouvá. Námi pečlivě vytříděné papíry, čisté, poskládané, pán označil za směsný odpad, takže do jedničky! Na námitky reagoval tím, že v době covidu se stejně všechno spálí. Pytlík hliníkových kousků nasypte do plastů. "Ne, nechceme, vždy tady na to byla popelnice." "Říkám do plastů po několikáte a nebudu to už opakovat!" "Tonery dejte také do jedničky." "Ale vždyť je to nebezpečný odpad!" "Baterie ani nevím, kam patří!". Velmi zkrácený rozhovor, který končil totálním rozladěním.

Doporučuji se podívat na stránky Sako, a.s. do sekce třídění - jak správně třídit. Jen petky, jinak téměř nic! Ani ne vteřinový záběr na třídící linku, abychom se nezhrozili! A v jiné sekci resako.cz jsme informováni, že ke stávajícím linkám K2 a K3 brzy přibude ještě jedna. Tedy pálit se bude ještě víc! Proč tedy sbíráme každý kelímek od jogurtu, čistíme každé hliníkové víčko? 

Před lety jsme uspořádali pro naše klienty návštěvu spalovny, jejíž součástí byl úvodní monolog naší průvodkyně, ale i návštěva třídící linky. Je to vážně již hodně let, ale mnohé si pamatuji. "Jak máme třídit kelímky, když každý je jiného složení?" "Z plastů na lince třídíme petky, tvrdé plasty, tetrapaky!" a jinak vlastně nic! Po této návštěvě jsem se se synem shodla, že vše budeme třídit i nadále, že město donutíme ke změně uvažování. Jak vidno, i po těch letech marně!

Brno, vzpamatuj se! Je prima, že máš modernizovanou spalovnu, která nejen pálí odpad, ale též vytápí domácnosti a vyrábí pro ně el. proud. Ale proč budovat další?

Brno, řekni lidem, jak to doopravdy je! Co se skutečně vytřídí i na lince ve spalovně a znovu využije, co ne. Hraj s námi fér hru! Je nesmysl vybízet nás k naprosto nesmyslné práci! 

MMB a Sako jsme informovali, napište jim i vy své zkušenosti, prosím.

 

 

 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků