Ekologie

1. 5. 2016 Autor Ivana Tošovská

Jak my vnímáme ekologii a něco dramat kolem ní

Ekologie, pro někoho směšná, pro jiné podstatná. My jsme ten druhý případ, snažíme se myslet nejen na přítomnost, ale i na budoucnost našich dětí, vnoučat, pravnoučat. Naše zem není bezedná, naše chování k ní nám občas dává právem vypít, pak se zlobíme, aniž bychom se zamysleli sami nad svým přezíravým postojem k ní.

Začalo to nevině rekonstrukcí ulice Vackova, což je naše druhá adresa (cedulku máme schovanou ve sklepě). Udělali jsme kamerové zkoušky naší kanalizace a mimo nám dávno známé ucpané odpady z umyvadla v garáži a dešťového svodu z její střechy jsme objevili další neprůtočnosti. A když už budeme kanalizaci opravovat, tak uděláme i nádrž na dešťovou vodu, střech máme dost. Když už připravujeme z nádrže přívod pro naše WC, tak je hned napojíme, přitom opravíme spolu s nimi i koupelnu a kuchyň. Vše mělo strašidelný  limit 28.4.2016, kdy se u nás konal již čtvrtý slet čarodek. Tři týdny za plného provozu, za neustálého hluku a prachu, v průvanu, bez záchodů a je hotovo. Nikdo nám nevěřil, že se to stihne. A ono jo :)

Naše nádrž má 12m3, je nenápadně zapuštěná pod dvorkem. Splachujeme na 3 a 9 litrů a stačí to. Pokud nebude pršet, měli bychom, včetně zalévání naší zahrádky, vydržet 60 dnů. Mnozí se ptáte, co to stálo, jak vyšla ekonomika. Přiznáváme, že ta nebyla na prvním místě v rozhodování a je nám asi jedno, jak vyjde. Nechceme hodnotit jen návratnost investice. Pro nás je důležité, že našim novým stromkům (jabloň, hrušeň, dvě třešně, ty máme moc rádi, meruňka, broskev, švestka, mirabelka, angrešt, bílý a červený rybíz) mnohem lépe prospěje dešťová voda, že jejich zaléváním a splachováním WC nebudeme nadále plundrovat březovské prameny, v případě přívalových dešťů pomůžeme zadržet vodu „v krajině“. A v případě sucha budeme mít svoji dlouhodobou zásobu a nebudeme muset tolik podléhat ekonomice BVK, a.s.. Nám se těch důvodů zdá dost. Vám?

Povodně, opakované téma jen v době, kdy přijdou. Jindy nikoho moc nezajímají.  Je mnoho důvodů, proč vznikají. Především jsme zničili krajinu. Zrušili jsme remízky v polích (i zvířatům, která zde měla svá hnízda, nory, útočiště), které vodu dobře zadržovaly, narovnali koryta řek a nikdy je nečistili, proto jimi voda jen profrčí stejně jako poli s nevhodnými plodinami, aby se masivně rozlila tam, kde může. Také jsme obrovsky zvýšili odtokový součinitel, zpevňujeme bez vsaku, co se dá. Pokud můžeme doporučit, tak se podívejte na mapu Jeseníků, kde kamenné terasy/remízky vytvořené našimi chytřejšími předky jsou i dnes. Přece nejsme horší?

Našich 12m3 nic nezachrání, ale kdyby alespoň každý desátý dům měl svoji, vlastně retenční nádrž, navíc s dobrým využitím, jako u nás, bylo by to znát. Nemuseli bychom vyhazovat peníze za nesmysly typu přenosné hráze, nemuseli bychom vidět plakat lidi nad jejich zničenými domy.

Pořád si myslíte, že se chováme neekonomicky?

PS Nic nebylo snadné. Přes naše troleje nemohl nádrž umístit jeřáb na určené místo, ale zastoupila ho desítka chlapů a šikovně postavená dodávka. Naší asistentce zničili tažné lano, ale sami se nezabili, nádrž nerozbili. Včerejší dramata jsou dnes legrace. Pojďte nás následovat!

Názory k článku

Chvályhodný čin. Ovšem jedna vlaštovka jaro nedělá. Jestli nádrže na dešťovku v jakémkoliv množství zabrání záplavám, nejsem s to posoudit. V r. 2002 v Praze Vltava dosáhla průtoku 1500 m³/s. To je za sekundu 125, za den 10 800 000 Tvých nádrží :-( Ale třeba jo. Tohle je spíš námět pro politiky. Jak fungují kotlíkové dotace, tak třeba i na využití dešťovky by mohly nějaké být. Spolu s rostoucí cenou vody a rostoucím ekologickým myšlením, by to mohla být ta správná cesta. Druhý rozvod vody si asi ve starém domě pořídí málo lidí, ale při stavbě nových domů by to takový problém být neměl. Možná by i praní v měkké vodě bylo víc dočista s menším množstvím prášku.

Martin CH.

:-) Jestli já nejsu vizionář :-) Ministerstvo životního prostředí chystá dotační program pro domácnosti, který bude zaměřený na hospodaření s dešťovou vodou. Novinářům to v pátek v Lednici na Břeclavsku řekl při setkání ministrů a zástupců z úseku životního prostředí visegrádské čtyřky, Rumunska a Bulharska ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Program má pomoct řešit problémy se suchem, které ČR trápí.

Martin Ch

Vizionáři jsme především my, rezervoár na vodu jsme už postavili. A jak jsi psal, ministr musel číst můj blog:)

Ivana Tošovská
Ivana Tošovská

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků