Radek Jaroš - horolezec

21. 11. 2012 Autor Irena Pavlišová Kategories Kultura a sport

Annapurna 2012. "Pro mě je rozhodující touha žít a přežít. Člověk musí občas vyhodnotit, co je nesmysl a kde jsou hranice, za které nepůjde."

Radek Jaroš – horolezec

Radek Jaroš je horolezec, který zdolává nejvyšší hora světa bez dýchacích přístrojů. Jeho přáním je stát na vrcholu všech čtrnácti osmitisícovek. V letošním roce úspěšně vystoupal Annapurnu, na příští rok plánuje výstup na K2. Jde o poslední z nezdolaných velikánů, o které se Radek Jaroš již několikrát pokusil, ale zatím bez dosažení cíle.

 Jednou za čas se podělí s kamarády a příznivci při prezentaci fotografií o své zážitky z výprav do hor. Včerejší beseda byla na téma Výstup na Annapurnu.  Spolu s kamarádem „Trávou“ – Honzou Trávníčkem v letošním roce podnikl úspěšný výstup na Annapurnu, ale tentokrát byla daň horám za úspěch vysoká. Radkovi při sestupu omrzly nohy. S úžasným optimismem a často až humorem vypráví o zážitcích z hor, o obyčejných lidech žijících v tvrdých horských podmínkách, o technice, která i přes vysokou kvalitu často vypoví díky mrazu službu, o lavinách a mrazu,  o kamarádech, kteří se už z hor nikdy nevrátí. Z celého povídání cítíte nesmírnou lásku a úctu k horám. Hory nelze pokořit, jen vás občas nechají, abyste si to chvíli mysleli.  Asi všichni zúčastnění při včerejší besedě pocítili obdiv k člověku, který dokáže překonat sám sebe, ale současně ví, že umět občas „prohrát“ a zavelet k ústupu, je větší výhra než dosažení vítězství – váží si totiž života.

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků