Neratov

31. 3. 2020 Autor Hana Kučerová Kategories Výlety a cestování

Výlet za barokem

Při toulkách po naší krásné republice bych Vás ráda pozvala do malebné vísky na hranicích Polska v Orlických horách.

Leží zde obec Neratov.

Ve městě bylo v roce 1992 pod patronací faráře Josefa Suchára založeno Sdružení Neratov, které si dalo za úkol pečovat o osoby s lehkým mentálním postižením, podporovat pěstounské rodiny a obnovit tradici poutního místa v místním zrekonstruovaném kostele. Na záchranných pracech kostela a pomoci při jeho údržbě se Sdružení podílí.  

Při naší návštěvě například paní a pán obsluhovali WC :-)

Ve městě byl zřízen pivovar a báječná hospoda, kterou můžete navštívit po cestě na krásný a unikátní kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Původní dřevěný kostelík zde vznikl v 15. století, v roce 1723 se na místě kostelíka začal stavět nový barokní chrám. Byl vybudován podle plánů G.B. Alliprandiho. Je netradičně orientován severo-jižně, díky čemuž vznikla velmi působivá kompozice stavby nad údolím Divoké Orlice. Barokní chrám je 48 metrů dlouhý, 19 metrů široký a 20 metrů vysoký.              A prostor je to opravdu obrovský.

Za druhé světové války chrám vyhořel. Požárem byla zničena střecha, dřevěné schodiště, hodinový stroj a zvon. Koncem roku 1957 spadly zničené klenby a kostel byl navržen k demolici. K ní však nedošlo. Kostel byl v roce 1989 zapsán jako státní kulturní památka České republiky a začaly práce na jeho záchraně. Opravilo se průčelí, byly zrekonstruovány věže včetně funkčních hodin s ciferníkem o průměru 3 metry. V roce 2006 byl kostel opětovně zastřešen, ovšem netradičně. Byla zvolena varianta klasické střechy s menší prosklenou částí nad oltářem, přičemž z interiéru kostela je vidět dřevěná konstrukce krovu. Tím se kostel stal unikátním. V roce 2011 byl zařazen mezi poutní místa královéhradecké diecéze.

U kostela je starý hřbitov se spoustou zachovaných hrobů, náhrobků a křížů.

Prohlédli jsme si celý kostel i z přístupných balkonů a je to obrovsky krásný zážitek. Až to bude možné, určitě se jeďte podívat, opravdu to stojí za to. Přikládám i pár fotek , ať víte, na co se těšit.

Kdy můžete kostel navštívit ?  Kdykoliv :-)  kostel je otevřený stále a všem, nikdy se nezavírá.

 Na závěr cituji krásnou větu pana faráře :

 ,,Na co kostely, které jsou zavřené."

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků