Cyklistika v Holandsku

29. 11. 2018 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

Podmínky pro cyklisty v Holandsku

Holandsko, to je skutečný ráj pro cyklisty, přesvědčila jsem se letos. Ujeli jsme nádherných 1200km a zkusili nevídané - pohodlné, bezpečné a četné stezky. A také řadu vychytávek pro snadnější užívání kola. A zažili nesmírnou vzájemnou toleranci chodců, cyklistů a automobilistů.

Pokud si fotografie nezvětšíte, zobrazí se vám moje komentáře. Zase na druhou stranu při zvětšení bude dojem na velkém monitoru takový, jako byste tam byli s námi :)

Můj příspěvek klidně šiřte, třeba se politici konečně chytnou za nos, nechají se inspirovat a udělají ráj pro cyklisty i u nás doma.

 

 

Vítejte v Holandsku, hned za hranicí s Německem na vás čekají stezkyParáda v Almere, široká stezka a úzký chodníkAmsterdamem projedete všudeVody je v Holandsku hodně a skoro kolem každé je stezkaTakto projedete národním přírodním parkem. Navštívíli jsme jich několik a vždy jezdili po perfektních stezkách.A zase podél vody k Atlantickému oceánu.Dunami podél Atlantického oceánu.Krásná cesta álejíStezka mezi fabrikami a rodinnými domy, všude se vejde.Tilburg taky paráda.A těch mostů pouze pro cyklistyAni na tomto mostě nechybí pruhy pro cyklistyKruhových objezdů pro cyklisty je v Holandsku mnoho, na silnici je přednost značena trojúhelníkyJen si vybrat, někdy je to těžké.Jaký rozdíl oproti našim závorám s příkopy či keři po obou stranáchA další způsob, také fajn.Stezky často procházejí pastvinami.Přejezd pro cyklisty na stezce v pastvinách. Zvířata nepřejdou, vy zcela v klídkuVelkorysé podjezdy jsou rovněž časté, tento je třeba v KrogtenuA všichni se sem vejdou!Zleva cesta pro koně, cyklostezka, pěšinka pro chodce.Kola jsou téměž všude, protože nemají Brněnské komunikace, a.s., které je v Brně odstraňují.Luxusní nájezd do podjezdu.Do Rotterdamu třeba tudyNa cyklisty se myslí stále, toto je pro ně objížďka.A tady zase provizorní mostek. Já když si vzpomenu, jak jezdím třeba teď přes Koliště, loni přes moravák, vše centrum Brna a tady, na úplné výspě toto!Ukázka informačního systému.Zwolle, ukázka dopravního řešení.Ani na semafor nemusíte zvedat hlavu.Opouštíme Holandsko a míříme do Belgie. Trajekty různých velikostí a typů jsme užívali dost.

Názory k článku

Zdravím. Pěkné fotky. Taky bych tam chtěla. Mám 2 otázky. Kde jste tam spali? A pak mě zajímá jestli nevíte něco o omezení používání elektrokol na cyklostezkách v Německu a Rakousku?

Dagmar Tomšíková

Dobry den, vsechna ubytovani jsme si predem zamluvili pres booking, problem jsme meli jen s jednou noci v Belgii. Ale i to nakonec dopadlo, je to na delsi povidani. Ja jsem hledala ubytka zajimava, tak jsme spali na konske farme, bio farme, v garazi, v hotelu Bazos a pod. Mam rada jistotu, ze budu mit postel, sprchu a zachod. A take mluvim spatne anglicky. Vsem jsme napsali, ze prijedeme na kole a trikolce, vetsina odpovedela a mela. Jen v Bloomendalu kola staly pres noc venku a mame je stale. Ale ve vetsich mestech bych se bala. Stran omezeni elektrokol v Nemecku a Rakousku nemam zadny poznatek. V obou zemich jsme s nasimi elektrokoly ujeli pomerne hodne a na nic omezujiciho jsme nenarazili. V Holandsku na cyklostezky mohou skutry, to jsem vedela predem a nebyl zadny problem. Dekuji za pochalu za fotky, snazila jsem se vybrat takove, ktere trosku priblizi podminky cyklistu. Cetla jste popisky? Staci kurzor polozit na fotku, ale jen v jejich prehledu. Hezky den vsem Ivana Tosovska

Tošovská

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků