Adamov - zdařilá rekonstrukce firmy Romex

19. 11. 2017 Autor Ivana Tošovská Kategories Brno a okolí

Bílý dům v Adamově a Romex

Dne 27.4.2017 firma Romex s.r.o. slavnostně otevřela  dům č.p. 87 v Adamově po jeho rozsáhlé rekonstrukci. Bílý dům v Adamově. Proč to umiňuji až dnes? Protože jsem si myslela, že tato, pro Adamov významná akce, zaplaví web. Ale jak jsem dnes zjistila, nestalo se tak. A to je škoda. Navíc v těch pár odkazech, které se mi podařilo najít, je spousta nepřesností, doufám, že se nedopustím jiných.

Jako účastník slavnostního otevření si dovolím nejdříve poklonu. Málokdy se podaří vytvořit ze sto let staré stavby moderní budovu, kde staré funkční a krásné není potlačené, možná právě naopak a přesto s moderními prvky souzní. Celkový dojem je fantastický, a to nesnáším pohledové betony a luxfery.

Troška historie: Původní stavba byla dokončena v roce 1905 a sloužila jako ředitelství strojírny v Adamově, ve 20.letech byla přestavěna, aby byla na konci války Němci odpálena a značně poškozena. Od roku 1950 opět slouží jako ředitelství Adamovských strojíren, v 60.letech je přistavěna vstupní hala a v roce 2009 je budova uzavřena. Až do roku 2013 čeká na svůj osud. Má štěstí, novým majitelem se stává Romex.  Nečeká ji asanace, ale návrat k plně funkční a reprezentativní budově.

Jana Kotková a Vladimír Tichomirov jsou hlavními aktéry přestavby. Nespěchají, pečlivě se s budovou seznamují, obklopují se zkušenými partnery, mezi které patří Ing. Arch. Pračka a stavební firma Tocháček. Stranou nezůstávají ani vlastní kapacity. Rekonstrukce, podpořena dotací z EU, začíná v září 2016 a končí za pár měsíců na konci března 2017.

Mimo perfektně odvedené práce mě zaujala i citlivost k historii a životnímu prostředí. Například oprava sochy Marie Kudeříkové, která se stala opět ozdobou Adamova.  Ve jménu života i radosti i krásy. Možná nepodstatné se mohou zdát i opět připravená hnízda pro  Rorýse obecného na fasádě domu. Farmářské trhy pořádané za aktivní účasti Jany Kotkové. Nebo ne?

Názory k článku

Ivo, zdravíme Tě z Adamova a děkujeme za odbornou a lidsky příjemnou pochvalu. :) Je nám tady s Maruškou hezky.

Jana Kotková

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků