Vánoční trhy

30. 11. 2008 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

Advent

Na náměstí Svobody se tyčí vánoční strom, obklopen je řadami stánků. Nechybí zvonička na přání, pokladnička  Červeného kříže.Věřím, že je určena jako každý rok pro vesničku SOS.
Tentokrát jsem měla výjimečnou příležitost srovnat adventní dění u nás v Brně a nedaleké Olomouci. Skutečně ráda přiznávám, že Brno vyhrálo. Převahu neměl ani tak počet stánků, jako slušnější sortiment. Pódium však bylo v neděli odpoledne pusté. Škoda.
V Olomouci vládl punč, punch, punsh, anglický, islandský, rakouský a vídeňský, hned vedle francouzského byl galský, nechyběl moravský a domácí a spousta dalších. Mezi stánky s punčem se vměstnalo nebývalé množství ponožek a pyžam. Jinak už nic. Pódium však zaujalo mnoho příchozích, já shlédla dvě vystoupení mažoretek z Horní Lhoty a musím přiznat, že jsem s ostatními tleskala, výskala a smála se. Babči (laskavé oslovení pro starší dámy srdci blízké) tančily s vervou a elánem. Bohužel jsem na stránkách TJ Sokol Horní Lhota nenašla nic víc, než zmínku o jejich členství. Tak jsem pro vás alespoň pořídila ukázku jejich krásného spodního prádla.
V Praze mají s Vánočními trhy jiný problém. Společně se Zelenými řeší, kdy má svítit vánoční strom. Celou noc jen výjimečně, je to neekologické. Já vám povím, taky se snažím šetřit životní prostředí, ale že bych chápala tento problém Zelených, tak toho jsem daleka.
Naši sousedé zase v každých zprávách uvádějí, kolik stánků bude v Bratislavě a kolik zde bude prodávat prodavačů. Bleskem jsem to vydělila a vyšlo mi, že je 1,14 prodavače na jeden stánek. Snad je do těch stánků nebudou porcovat jako tlačenku.
Přeji hezký průběh adventu a nezapomeňte na trošku skromnosti a na potřebné. Ze všech stran se k nám blíží ekonomická krize, tak ať ji všichni přežijeme.
 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků