Výstavba parkovacích domů v Brně

13. 12. 2015 Autor Ivana Tošovská Kategories Brno a okolí

Filharmonie nebo jen garáže? Opravdu se dočkáme Janáčkova kulturního centra?

Slavnostní poklepání kamene v únoru, na fotografii vidíte stav dnešní. Oč jde? O stavbu podzemních třípodlažních garáží, tedy etapy prvé. Navazovat by měla, ale nemusí, etapa druhá, nová brněnská filharmonie plánovaná od roku 1956. Tak snad teď.

První otázkou je, zda potřebujeme 191 nových parkovacích míst, když IMOS na Kounicové parkovací dům Rozmarýn částečně asanuje, ale o tom někdy příště. Ani garáž u Janáčkova divadla není nijak přeplněná, další parkovací dům vznikl na Kopečné a nový se staví na Panenské. Pokud zmizí auta z povrchu zemského v centru Brna, za mě moc dobře, ale jen aby se tak stalo. Prokoukl by zelňák, Dominikánské náměstí, přilehlé ulice.

Výstavba má trvat 25 měsíců, opravdu nevím, proč Brněnské komunikace a.s., investor výstavby, nezvládl projednat lhůtu podstatně kratší, když pro stavbu vybral sdružení stavebních firem OHL ŽS, a. s., UNISTAV, a. s., a STRABAG, a. s.. Žádné malé firmy, i když dnes to vypadalo na pár živnostníků. Termín je dostatečně dlouhý, tak proč aktivitu přehánět, že? Inu městská zakázka. Náklad ve výši čtvrt miliardy také není nejmenší.

Pro mě kuriozitou je: "Pochozí povrch zastřešení garáží bude upraven do podoby náměstíčka (Piazzy) s kamennou dlažbou, výsadbou zeleně, venkovním mobiliářem, osvětlením i výtvarnými prvky. Střecha vjezdu do garáží bude provedena z kamenných schodišťových stupňů a bude sloužit také jako plocha pro sezení. V případě, že bude realizována 2. etapa, budou tyto úpravy dočasné", cituji projektanta DELTAPLAN. Vinu mu však za tuto kuriozitu a plýtvání peněz daňových poplatníků nedávám. Je na městě, aby našlo další miliardu na výstavbu Janáčkova kulturního centra a dostatek úsilí pro včasné vydání stavebního povolení. Podle mého názoru jsou to zcela vyhozené peníze. Navíc odklad 2.etapy samozřejmě způsobí zátěž další dlouhotrvající stavbou svému okolí a ostatně i nám, kteří máme centrum města rádi.

Na obrázku prvním vidíte vizualizaci ATX Architekti, s.r.o., která se mi moc líbí, ale nevyhrála. Na dalších dvou dnešní cvrkot na stavbě, na čtvrté stav garáže bez kulturního centra a na poslední vizualizaci Atelier M1 architekti s.r.o., která je nosnou pro realizaci.

A co vy na to, brňáci?

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků