Popice

24. 9. 2014 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

Popice a vinařství Gotberg

Nastal čas vinobraní a proto musíme spěchat podívat se za krásami našeho kraje vínem proslulým. Tentokrát do vinařství Gotberg v Popicích. Dvě T nemají v názvu proto, aby si návštěvníci nemysleli, že vinařství patří "našemu Karlovi". Nepatří.

Vinařství Gotberg si zakládá na bio produkci. Náš průvodce nás ubezpečoval, že pro ošetření vinné révy používají přesličku, mořskou řasu, kopřivu, pomerančový olej a další bio "chemii". Chci věřit, že nemají pravdu zlé jazyky, které říkají, že jediný rozdíl mezi normálním a bio ošetřením je v denní době. Normální vinařství stříkají révu ve dne, bio v noci.

Vinařství má 58 hektarů vinic, z nichž produkuje 100-150tis.litrů především bílého lahodného moku. Ochutnala jsem, věřte mi. Současná kapacita je 210 tis., plán 380tis. litrů vína. Dnes pěstují 11 odrůd, z toho 8 bílých.

Vinařství používá především dvouplášťové nerezové tanky ( kvůli chlazení, bez něj by bílé víno při kvašení dosahovala až 40 st.) o kapacitě 1000  až 7000 litrů. Ale i sudy, které dováží z Francie díky jejich kvalitě. Sudy jsou dubové, jejich čela akát nebo osika. Jeden takový sud má cenu 50tis.Kč, když je ve vysoké kvalitě. Nezbývá než si povzdechnout, proč zaniklo naše brněnsko-modřické bednářské a včelařské družstvo, které kdysi, dávno již ne, sudy pro naše vinaře rovněž vyrábělo. Náš průvodce znal odpověď. Tekly jako cedník. Ale blýská se na lepší časy, láhve používají české, dříve také byly z dovozu.

Plnící linka má kapacitu 1200 litrů/hodina a umí korkové i kovové šroubovací uzávěry. Skleněné ne. Jejich výrobce zaspal dobu, bohužel.

Všechno se odehrává nejen ve vinicích, ale i ve sklepích a stavbách vinařství, které získaly ocenění Stavba Jihomoravského kraje v roce 2009. Myslím, že se povedla. A co vy?

Otázka na závěr. Víte, při jaké teplotě kvasí červené víno ( v jejich případě Merlot, Rulandské modré a Frankovka) a při jaké teplotě bílé odrůdy?

 

 

společenská částtankyčervené vínozásobysudypohledový betonvzorkyhlavní stavba ještě jednou

Názory k článku

Pěkný článek a jistě i dobré víno. Gotberg umí! :)

Michal Kolínek

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků