Mikrofarma

14. 10. 2015 Autor Ivana Tošovská

Mikrofarma v Brně, aneb jak si pochutnat nejen na hovězím

Také jako já řešíte zdravé jídlo? Sbíráte plody v nezamořené krajině, které zavařujete, sušíte, mrazíte? Ale to jsou plody. Pokud nejste vegetariáni či vegani, potřebujete, opět stejně jako já, k životu maso. Ale kde vzít takové, které nevaříte spoustu hodin a chutná?

Možná bych pro vás měla tip na farmu. Vlastně Mikrofarmu. A nemusíte za ní na Vysočinu či kamkoliv jinam daleko. Najdete ji na Selské a také na Moravském náměstí, kde jsme jí v loňském roce pronajali malý obchodní prostor hned vedle Scaly.

Na Selské najdete prodejnu, za ní je zrárna, bourárna, kuchyně. Tam běžně nevstoupíte. Já měla dnes příležitost, proto na fotografiích vidíte běžně neviděné a nepřístupné.

Nemohu prozrazovat finesy zrání masa, to by bylo vůči farmě hodně nefér, ale mohu prozradit, že na tabuli v prodejně vždy najdete mimo jiné jméno farmáře, druh skotu, jeho pohlaví, den porážky i dobu zrání masa. Ta dnes byla 54 dnů.

Zrání, co to vlastně je? V honbě za čerstvými potravinami můžeme přehlédnout důležitou věc. Čerstvé hovězí maso není vlastně vhodné pro zpracování. Výsledkem je totiž dlouhá doba tepelné úpravy a stejně dosáhneme jen tvrdé podešve. Zrání může být mokré a suché. Mokré zrání si snadno představíme jako igelitový pytel s kusem hovězího. Zraje třeba na lodi, když cestuje z Jižní Ameriky směrem k vašemu talíři. Suché zrání je lepší, nezpůsobuje kyselost masa. Malou, ale přece jen. U mokrého zrání výrobce téměř nic netratí, u suchého běžně 40%. Ale výsledek? Mohu potvrdit, je úžasný.

Pokud jsem vás nalákala k návštěvě Mikrofarmy, jsem ráda. Oni si to zaslouží. Mají i e-shop, takže objednání i odběr vlastně snadné. Však se sami podívejte http://www.mikrofarma.cz/aktualni-nabidka/hovezi/

Za dnešní návštěvu děkuji Petru Vavrušovi, našemu dlouholetému klientovi a jednomu z majitelů Mikrofarmy, panu Alanu Munteanu.

Dobrou chuť!

 

 

Prodejna - úsek masaProdejna - úsek zeleninyŘekli byste, že je to řezník? Je a úřasný!Hlídací technologie zrárnyBourárnaKuchyněZrárnaPetr Vavruša a já

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků